En què consisteix el mètode de la Disciplina Positiva?

Què és el mètode de la Disciplina Positiva?

El mètode de la Disciplina Positiva està dissenyat per ensenyar a nens, nenes i joves com ser persones responsables, respectuoses i amb recursos a la societat actual sentint-se part d’una comunitat.

La manera d’aprendre i aplicar les habilitats que desenvolupa la Disciplina Positiva és molt animada, amena i inspiradora, tant per a pares, mares i professorat, com pels infants.

Estudis recents afirmen que, des que neixen, els nens i nenes tenen una predisposició per connectar amb els altres i que aquells que senten una connexió amb la seva comunitat, amb la gent al seu voltant, a l’escola i a la seva família, tendeixen a tenir un millor comportament. Per aquest motiu, la Disciplina Positiva promou valors que afavoreixen la convivència i la sociabilitat.

Característiques del mètode de la Disciplina Positiva

Aquest mètode et convida a ser amable, però ferma alhora. És un enfocament basat en el respecte i la intenció constant d’animar, en lloc d’elogiar o culpabilitzar. D’aquesta manera es forma un vincle significatiu amb els nens i nenes on se senten còmodes.

Sens dubte, una cosa que destaca d’aquesta disciplina és que ofereix un enfocament no punitiu per educar. No fa servir càstigs ni tampoc concedeix grans recompenses. Es tracta d’ensenyar convençuts que els infants aprenen millor quan se senten millor, és a dir quan se senten respectats, valorats i capacitats per prendre decisions conscients.

Els càstigs poden funcionar en un moment donat, però tenen resultats negatius a llarg termini. La Disciplina Positiva s´encarrega de donar solucions que funcionen i tenen efectes permanents. Aposta per empoderar els nens i nenes i convidar-los a descobrir què són capaços de fer quan utilitzen els seus esforços i energia de manera constructiva.

D’altra banda, tampoc no s’utilitzen elogis. En comptes d’això, es donen mostres de suport. Donar suport i animar implica el reconeixement d’un esforç i una millora, no només d’un èxit com en els elogis. Així es construeix una autoestima equilibrada i sòlida.

En definitiva, és una disciplina que ensenya habilitats valuoses per viure en societat. S’aprèn a respectar, tenir empatia, preocupar-se pels altres, a ser resolutiu, responsable dels propis actes i a saber contribuir i cooperar.

Avantatges pels nens i les nenes

Alguns dels beneficis que ofereix una educació basada en la Disciplina Positiva als nens i nenes que la reben són:

  • Desenvolupament d’habilitats socials i emocionals. Adquireixen habilitats bàsiques per saber adaptar-se i assimilar-ne les vivències. Aprenen a trobar solucions a conflictes, a posar-se al lloc d’una altra persona i gestionar les seves emocions.
  • Límits amorosos i ferms. La Disciplina Positiva es basa a establir límits clars amb afecte i amb fermesa. D’aquesta manera es proporciona seguretat als infants perquè creixin sentint un ambient distès de confiança i sense pors.
  • Autonomia. Un dels objectius és fomentar l’autonomia dels infants. Se’ls permet prendre decisions informades i han d’assumir la responsabilitat de les seves accions.

Avantatges per a pares, mares i professorat

El mètode de la Disciplina Positiva també millora la vida d’aquelles persones que el posen en pràctica per educar. Aquests són alguns aspectes que fan que valgui la pena aplicar-ho:

  • Respectar i guanyar-te el respecte dels teus fills/es o del teu alumnat. La Disciplina Positiva es fonamenta en el respecte mutu entre pares, mares i fills/es o entre professorat i alumnat promovent una criança i una educació basada en el diàleg i la comprensió.
  • Comunicació efectiva. S’emfatitza la importància de la comunicació i es treballa perquè aquesta sigui oberta i clara entre pares, mares i fills/es o entre professorat i alumnat. Es cerca una connexió profunda i la comprensió mútua.
  • Resolució constructiva de conflictes. S’aprenen eines per resoldre conflictes de manera constructiva fomentant la col·laboració i l’entesa a la família o grup.
  • Relacions familiars saludables. Un dels objectius d’aquest mètode és construir relacions basades en el respecte, la confiança i el suport mutu.
  • Enfortiment de l’enllaç pare/mare-fill/a o professorat-alumne. Sempre s’intenta crear un ambient segur i d’afecte per relacionar-se.

Voleu aprendre a aplicar el mètode de la Disciplina Positiva?

Aplicar el mètode de la Disciplina Positiva no només t’ajuda en la criança dels teus fills/es o l’educació del teu alumnat per tenir una relació sana i crear-hi un vincle d’afecte. També pot ser útil en altres àmbits de la teva vida, com ara l’entorn laboral o les amistats.

Practicar la Disciplina Positiva és fàcil i potencia la teva capacitat comunicativa i la teva habilitat per trobar solucions als teus problemes. A Sandra Disciplina Positiva t’oferim diverses maneres d’aprendre aquest mètode:

Método de la disciplina positiva

Tallers

Et guiaré en l’exploració d’aquesta filosofia educativa i et proporcionaré els recursos necessaris per aplicar-la de manera efectiva a la vostra vida familiar.

Método de la disciplina positiva

Intensius

Aprendràs estratègies pràctiques i efectives per fomentar una autoestima saludable, enfortir la comunicació familiar i resoldre conflictes de manera constructiva. Gràcies als exercicis dinàmics i experiències significatives que et proposaré, t’empoderaràs per criar els teus fills/es amb confiança i serenitat.

Método de la disciplina positiva

Monogràfics

En aquests tallers amb temàtiques actuals, exemples reals i dinàmiques interactives, adquiriràs eines per fomentar la presa de decisions conscients, promoure’n la responsabilitat i cultivar l’autodisciplina.

Xerrades-experiència

En aquestes xerrades de descobriment, aprendràs els principis bàsics d’aquesta filosofia educativa basada en l’afecte, la fermesa i el respecte mutu, i en descobriràs les aplicacions pràctiques en la vida quotidiana.

Et guiaré en la comprensió de la metodologia i proporcionaré eines per a una educació més efectiva i satisfactòria. Descobriràs com fomentar l’autonomia dels teus fills/es, com resoldre conflictes de manera positiva i com promoure una relació de respecte mutu a la teva família.

Assessorament individualitzat

Ofereixo sessions online o presencials per a mares, pares i educadores/es. Si tens dubtes en el teu rol de pare/mare/educador/a, tinguis coneixements previs sobre Disciplina Positiva o no, t’ofereixo sessions d’orientació, avaluació i entrenament perquè et sentis més segur/a i confiat/da en la teva tasca educativa.

Formacions per a escoles

Realitzo conferències i formacions sobre Disciplina Positiva per a l’aula que poden ser fonamentals per a claustres i AFAs. Poden impartir-se en format en línia o presencial.

Les conferències donen informació pràctica basada en experiències que resulta molt inspiradora. Les formacions aporten un suport sempre pautat perquè els canvis que calguin s’apliquin de manera gradual i tutoritzada.

El mètode de la Disciplina Positiva a l’aula millora el clima, potencia habilitats valuoses, convida a la convivialitat, fomenta la reflexió pedagògica i un aprenentatge constant. A més, impacta en els resultats acadèmics de l’alumnat de forma favorable.

Si necessites inspiració per educar, vols aprendre aquesta manera d’ensenyar en positiu, aclarir dubtes o sol·licitar una proposta personalitzada, contacta amb mi. Pots fer-ho per correu electrònic: hola@disciplinapositiva.cat o per missatge directe a la xarxa social que prefereixis: IG, X, Linked In o Whatsapp. Tens els enllaços corresponents a la meva web: https://disciplinapositiva.cat/

Estaré encantada d’atendre’t.

Compartir a WhatsApp
Compartir a Email
Compartir a Facebook
Compartir a Linkdin